zondag 30 maart 2014

GLAS Emailleren (1)

Een workshop emailleren, dat zag er leuk uit. Ook Mama zag het volledig zitten.

Gisteren was het dan zo ver en trokken we richting de Banier in Roeselare voor een workshop emailleren (we kregen les van Marc). Wat we ervan moesten verwachten wisten we eigenlijk niet. De foto's van resultaten op de brochure spraken ons aan, maar meer dan dat wisten we eigenlijk ook niet.

Volgens de korte beschrijving in de brochure zouden we 2 ringen en een wisselstuk maken. Uiteindelijk hebben we veel meer dan die 2 ringen en een wisselstuk gemaakt (later wordt wel duidelijk hoe dit juist komt).

Bij aankomst mochten we meteen kiezen uit een ovale of ronde verstelbare ring, even later mochten we dan passen welke maat van ring met schroef we wilden (we kregen ook de keuze tussen een breed of een smal exemplaar) en welke parel voor op deze ring. Ik ging voor de ovale verstelbare ring, een brede ring met schroef en een zilverkleurig pareltje.

ring met schroef en zilveren pareltje
Verder kregen we volgende koperen plaatjes om effectief te emailleren:
  • een plaatje die paste in de verstelbare ring (ovaal of rond, naar gelang de keuze)
  • een klein rond plaatje en een groter plaatje met een gaatje in het midden (door deze gaatjes kan je ze dan op de ring met schroef plaatsen),
  • een rond groot plaatje met een grote ronde uitsparing,
  • een rechthoekig plaatje met een gaatje bovenaan.
Volgens het Van Dale woordenboek is email "met gekleurde metaalverbindingen vermengde glasmassa, ter bescherming of versiering aangebracht op gebruiks- en kunstvoorwerpen."

Het komt er in het kort op neer dat we een glaslaagje op de koperen plaatjes moesten zien te krijgen.

Eerst kregen we een theoretische uitleg en wat do's en dont's. In een notendop: er moet goed geschuurd en gepoederd worden (het houdt wel meer in dan dat, maar dat is echt de essentie van de essentie), niet goed schuren of poederen en je hebt miserie (dit is niet kort door de bocht maar de realiteit).

Het aanbrengen van het glaslaagje gebeurt door het koperen plaatje te bepoederen met emailpoeder (dit is eigenlijk zeer zeer fijn gemalen glas) en dan in de oven te verhitten.

Maar de workshop hield veel meer in dan enkel het aanbrengen van een glaslaagje op koper, je mocht de plaatjes ook vormen, bewerken en gebruiken zoals je zelf wilde. Dit zorgde ervoor dat iedereen met originele werkjes naar huis ging.

Al enkele foto's van onze resultaten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Altijd leuk om reacties en feedback te krijgen!

ook leuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...