HOTPOT-GLASFUSING

De hotpot is het ideale systeem voor iedereen die dacht dat het smelten (of fusen zoals dat dan noemt) van glas niet voor hem of haar weggelegd was. Ikzelf dacht dit ook omdat ik het niet zag zitten om te investeren in een glasoven, dit is in de eerste plaats een redelijk dure aankoop en neemt in de tweede plaats ook redelijk wat plaats in.


de fameuze hotpot
Maar toen stuitte ik toevallig op de HOTPOT. De hotpot is een potje van biosoluble vezel, wat dat dan eigenlijk precies is weet ik ook niet ... Ik weet alleen dat de essentie is dat het een zeer licht materiaal is dat ervoor zorgt dat de je in je eigen huis, tuin en keuken microgolfoven glas kan smelten, ja je leest het goed glas smelten in je eigen microgolfoven!




Ik keek wat rond en zag dat er hier en daar workshops gegeven werden, maar ik kwam ook heel wat webshops tegen die de hotpotjes op zich verkochten of in een starterspakket. Op deze sites kwam ik ook heel wat handleidingen tegen. Ik moet zeggen dat het er allemaal vrij simpel uitzag, in die zin dat er niet zo veel fout kon gaan. Ik koos er dan ook voor om in plaats van een workshop te volgen meteen een potje (ben wel meteen voor het maxi-formaat gegaan omdat de gewone er toch wat klein uitzag) te bestellen, maar dan wel een starterspakket. Het handige aan een starterspakket is dat je meteen ook de nodige tangen en glassnijder bijgeleverd krijgt. Daarnaast zat er in het starterspakket ook wat fusedraad (daarover later meer), millefiori, glasplaatjes, de keramische pootjes voor onder de hotpot, dichroic-plaatjes, keramisch vilt en papier, ... Dit ziet er misschien veel uit en daardoor moeilijk of verwarrend, maar dat is het totaal niet. Een eenvoudige gebruiksaanwijzing wordt ook meegeleverd, als je deze volgt kan niks misgaan.

aandachtspunten

  1. Gebruik in eenzelfde werkje enkel glas dat dezelfde uitzettingscoëfficiënt (aangeduid als COE) heeft. Dit cijfer duidt aan hoeveel het glas bij verwarming/smelten uitzet en dan weer krimpt, het duidt de spanning in het glas aan. Glas met verschillende spanning in eenzelfde werkje kan voor barsten, of nog erger uiteenspatten in de hotpot zorgen...
  2. Zet de hotpot nooit onmiddellijk op de glazen draaiplateau van de microgolfoven maar steek altijd keramische blokjes (normaal meegeleverd met de hotpot) tussen de draaiplateau en de hotpot.
  3. Leg op de bodem van de hotpot altijd eerst keramisch vilt en dan een keramisch papiertje. Op deze manier vermijd je dat glaswerkjes aan de bodem van hotpot 'plakken' en krijgen ze een mooie gladde onderzijde.
  4. ...

verschillende techniekjes/materialen gebruiken

Tack-fuse 

Bij een tack-fuse wordt het glas eigenlijk gewoon aan elkaar gesmolten. Het werkje moet dus minder lang de hotpot in.

Het voordeel van een tack-fuse is dat je meer reliëf in je werkje kan steken (bij een full-fuse smelt alles zowat in elkaar) en dat de vorm van je werkje beter behouden blijft (bij een full-fuse heeft het werkje de neiging om altijd als een rond cabochon te eindigen ...).

Tussen Tack-fus en Full-fuse zit natuurlijk nog een heel gamma aan versmeltingsgraden, altijd leuk om daar wat mee te experimenteren.






links: opstelling voor fusing
rechts: opstelling na fusing
Tack-fuse is niet alleen leuk met glasplaten, maar ook met kruimeltjes of splintertjes van glas.

Ook glasplaatjes naast elkaar kunnen op deze manier gefused worden.

Stringers: recht of gebogen

Stringers zijn eigenlijk zeer fijne glasstaafjes. Deze staafjes kan je dan gewoon meefusen met ander glas (ook wel weer op de COE letten!). Op deze manier kan je je glas wat decoreren en er een nog meer persoonlijke touch aan geven.
Doordat deze staafjes zo dun zijn kan je ze ook gewoon boven de vlam van een theelichtje wat verbuigen en uitrekken, op die manier kan je wat beweging in de staafjes steken.
Hieronder een werkje met gewoon de stringers op zich, een ander werkje waarbij ik de stringer eerst in een hoek heb gebuigd, een werkje waarbij de stringers werden uitgerokken en gekruld alvorens deze te fusen met ander glas. Voor de werkwijze van de verschillende werkjes klik op de foto.
    


Millefiori: helder (COE90) of opaque (COE104)

Millefiori wil eigenlijk 'duizend bloemen' zeggen. Dit zijn dan ook ronde glasstukjes waarin figuren (maar niet noodzakelijk bloemen) staan. Deze glasstukjes kan je zowel op zichzelf laten smelten of samen met ander glas (ook hier weer opletten op de COE).
Persoonlijk ben ik verzot op de millefiori met COE 104 omdat die veel gelijkmatiger en meer helder van kleur zijn. In de COE 90 zie ik in de webshops altijd dezelfde mix terugkomen. Het nadeel is dat het altijd een mix is van 'transparant glas'. Met een mix weet je dus nooit wat je zal krijgen en is er zeer veel verschil in hoogte van de stukjes en grootte van de stukjes. Het voordeel van een mix is dan weer dat je van alles een beetje hebt. Tja, het is een persoonlijke voorkeur wat je liever hebt en voor het ene werkje werkt de ene soort millefiori beter dan de andere ...

coe 90

coe 90

coe 104

coe 104

dichroicglas

Dichroicglas is glas waar een speciale folie (die ook apart verkrijgbaar is, ik heb daar echter geen ervaring mee ...) op ligt. Door deze folie krijgt je werkje heel rijke kleurschakeringen en een echte luxueuze uitstraling. Al het dichroicglas waar ik tot nu toe mee heb gewerkt heeft een mooi glans, schittering. Deze schittering kan zowel zilverachtig als goudkleurig zijn. De verwerking van het glas is net als met ander glas, ook hier geldt weer dat enkel glas met eenzelfde COE samen gebruikt mag worden. Dit vormt op zich niet echt een probleem daar het dichroicglas zeer goed verkrijgbaar is in COE 90 en het 'gewone' glas ook COE 90 heeft.

Voor onderstaand werkje werden verschillende soortjes dichroicglas samengebruikt.

voor fusing




na fusing






Photo

Dit is een zeer leuke techniek waar je verschillende kanten mee uit kan. Met deze techniek maak je eigenlijk heel kleine cabochonnetjes die je dan opnieuw kan gebruiken om te verwerken. Door deze glasbubbels kan je bijvoorbeeld bolletjes op een werkje aanbrengen of mooi cirkeltjes in je werk creëren. Ik heb deze techniek ontdekt via Wietske Welten van sieradenmaakjezelf.be. Meer info en een filmpje kan je hier terugvinden. Bedankt voor het tonen van deze techniek Wietske!

Glastegeltjes

Gelijkaardig aan glasbubbels, maar dan met grotere stukjes glas.


~TIP~
Plaats je hotpot niet mooi in het midden van je microgolfoven, maar ietsje opzij. Door de hotpot wat aan de zijkant in je microgolfoven te plaatsen gaat het fusen vele malen sneller. Toen ik toevallig mijn hotpot een aantal keer in de midden van de microgolfoven plaatste smolt mijn glas zo traag dat ik dacht dat hij kapot was. Gelukkig kreeg ik van Annemie bovenstaande tip en werkt mijn hotpotje weer als nooit tevoren !


23 opmerkingen:

  1. mijn fusing papier en viltje is helemaal bruin geworden. ook het onderste deel van de hotpot is "verbrand". Het glas is niet gesmolten ... hoe komt dat ?
    wat kan ik eraan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hei,
    je hoeft je niet meteen zorgen te maken hoor! Hoe lang heeft jou hotpot in de microgolfoven gestaan? Het is perfect normaal dat jou vilt en papier een bruine kleur krijgen, ik heb dat ook al gemerkt... als je je hotpot te vroeg open doet zie je dat... dit is niet erg, je moet de hotpot gewoon nog wat verder laten opwarmen, dan zal het fusingpapier precies wegbranden en een wit residu achterlaten. Het vilt zal dan ook terug wit worden en de onderkant van jou hotpot ook min of meer (helemaal wit wordt hij wel niet meer, hij zal een gebruikte look krijgen ...). Ik denk dat jou hotpot gewoon nog niet warm genoeg heeft. Als er licht, een oranjerode gloed, uit het gaatje bovenaan je hotpot komt is hij warm genoeg.Hopelijk kan je hier al wat verder mee!
    Veel plezier met het hotpotten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe weet je eigenlijk welke coe-waarde glas heeft?
    Ik zou bv willen experimenteren met gebroken glaasjes uit de keuken... :-S kan dat?

    groetjes,
    Eefke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je glasplaatjes koopt is dit meestal wel vermeld. Met ander glas weet je het eigenlijk niet, ik in ieder geval toch niet. Je kan het natuurlijk wel altijd proberen, ik zou enkel geen verschillende soorten glas combineren dit om te vermijden dat je werkje zou springen in de hotpot en de pot op die manier beschadigd zou raken. Je kan ook eens volgende post bekijken : http://tattewatteke.blogspot.be/2013/05/glas-experiment-met-wijnfles-na-fusing.html In deze post heb ik een stuk van een flessenhals gefused.

      Verwijderen
  4. Wat doe je verkeerd als er na het verhitten blijkt dat het keramische papier korreltjes wit poeder achter laat op je glaswerk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hei Annemiek,

      Als het witte poeder afwasbaar is doe je volgens mij niets fout. Ik heb dit althans ook altijd. Het papier wordt in een eerste fase bruin-zwart en dan pas terug wit. Het papiertje is na verhitting (terug witte kleur) zodanig broos dat er altijd wat restjes op het werkje hangen. Je kan deze restjes gewoon met water afspoelen (wel wachten tot je werkje voldoende afgekoeld is of je loopt het risico op barsten).

      Het viltje (onder het papiertje) kan je meermaals gebruiken maar gezien de broosheid na verhitting van het keramisch papier kan je dit papier niet hergebruikten.

      Mocht je nog vragen hebben, let me know!

      Verwijderen
  5. Hoi!

    Ik vind het heel leuk om te zien en te lezen dat je er spontaan mee gestart bent! Ik ben onlangs met vriendinnen een workshop gaan doen en de juwelen die ik gemaakt heb waren van de eerste keer zo goed gelukt, dat ik er nu graag als hobby thuis mee wil starten. Zou je mij kunnen vertellen waar jij je hotpot hebt gekocht en welk starterspakket je eventueel had?

    Bedankt! :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hei,

      Ik kocht mijn starterspakket bij glaspunt.be (zeer correcte service!). Ik koos voor het gewone basis starterspakket, voordeel is dat je dan meteen alles hebt: hotpot (uiteraard), tangen, verschillende kleurtjes glas, dichroicglas, fusing rope, ...
      Met het starterspakket kan je al een heel eind weg en kan je al veel variëren. Voordeel is ook dat in dit pakket een maxi-hotpot inbegrepen is. Ik weet niet of je in je workshop met de maxi of de gewone gewerkt hebt? Maar de kleine lijkt mij toch zeer beperkt. Ik maak graag verschillende stukjes in één stook dus is voor mij de maxi ideaal.
      Aanrader is ook het gratis e-book hotpottips van Wietske Welten (te vinden op www.sieradenmaakjezelf.nl).

      Veel succes!

      Verwijderen
  6. Hallo,
    het filmpje van de glasbubbels werkt niet meer. Zou je nog een korte uitleg kunnen geven? Alvast bedankt.
    Groetjes Angelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hei Angelien,

      had inderdaad al een reactie gekregen dat de filmpjes van www.sieradenmaakjezelf.nl niet meer beschikbaar zijn (zie dat site ook verwijderd is).

      Het is eigenlijk zeer simpel: je neemt gewoon heel kleine stukje glas of restjes of dikkere splintertjes, die doe je dan in de hotpot voor een full-fuse en daar zijn de bubbeltjes. Het maakt niet uit welke vorm je splinters of restjes hebben want doordat het om zo'n kleine stukjes gaan trekken ze vanzelf 'bol' ...

      Hopelijk is het een beetje duidelijk zo? Mocht je nog vragen hebben kan je me altijd bereiken via mijn blog.

      Groetjes en bedankt voor het langskomen op mijn blog.

      Verwijderen
  7. Als je reeds gefused glas wil tacken met nieuw glas is dat mogelijk? En glas verder fusen na afkoelen ook?
    alvast bedankt,groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi,
    je kan zeker reeds gefused glas hergebruiken of opnieuw fusen met nieuw glas. Je kan glas altijd opnieuw verwerken en fusen (ook verder fusen). Bijvoorbeeld om met glasbubbeltjes of tegeltjes te werken moet je zelfs eerst glas tot bubbels of tegeltjes fusen om'deze dan verder te verwerken (deze technieken staan op mijn blogje wat duidelijker beschreven en zijn eenvoudig met de zoekfunctie terug te vinden). Wel altijd opletten dat het glas dat je fused eenzelfde coe-waarde heeft. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo, toffe site met leuke ideetjes, dankjewel! Ik maakte de glasbubbels met tof resultaat maar, als ik ze nadien wil,fusten in bvb een ring verlies ik echt dat mooi bolletje. Heb je tips hoe je de glasbubbels nadien opnieuw kan fusen met behoud van het leuke bolletje? Bedankt voor de tips alvast!
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hei Lenie, leuk om te horen dat je mijn blog leuk vindt. De glasbubbels kan je best behouden als je het nieuwe werkje tack fused. Je moet dan wel het werkje goed in het oog houden en dus de hotpot om de paar seconden openen om te zien of het werkje al voldoende aan elkaar hangt of niet. Het is een beetje zoeken om te weten vanaf wanneer je in de hotpot moet beginnen kijken. Bij mij is dat vanaf tien minuten...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo, ik heb sinds kort een hotpot maxi en ik ben er wel blij mee ,maar het duurt ongelooflijk lang voor je een stukje hebt gefused....nu is er het trucje met de gewone hotpot, om hem buiten het midden te plaatsen, zodat de fusetijd wordt verkort. Geldt dit ook voor de maxihotpot?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Aleida, dit trucje werkt zeker met de maxi-hotpot (heb het zelf al geprobeerd). De pot even uit het midden zetten en de fusetijd wordt zeer sterk ingekort. Hopelijk lukt het.

      Verwijderen
    2. Blijft lang duren ik heb ook een maxi en ben ongeveer 50 minuten kwijt voor een hangen 3x4 en ruim uur voor oordelen.maar vind het heel leuk

      Verwijderen
    3. Hoi Marjon,

      al geprobeerd om de hotpot uit het midden te plaatsen? bij mij hielp dit om de fuse-rijd sterk in te korten. 50 minuten is echt wel lang ...

      Verwijderen
  12. Hallo, ik heb sinds kort een hotpot maxi en ik ben er wel blij mee ,maar het duurt ongelooflijk lang voor je een stukje hebt gefused....nu is er het trucje met de gewone hotpot, om hem buiten het midden te plaatsen, zodat de fusetijd wordt verkort. Geldt dit ook voor de maxihotpot?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi,kun je de maxi hotpot ook , net als de gewone hotpot,buiten het midden zetten om de tijd te verkorten? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi, vraagje, kan je in de hotpot ook gewoon aluminium huishoudfolie gebruiken?
    en bak jij ook wel eens steentjes of stukjes schelp mee zonder dat je hotpot ontpoft:+) Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi,
    kan je ook steentjes in je glas verwerken of huishoud aluminiumfolie in je hotpot, zonder dat je glas springt?
    groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hei Sandra,
      aluminiumfolie zou ik zeker niet proberen in de hotpot omdat je eigenlijk sowieso geen aluminiumfolie in de microgolf mag steken. Als je metaal in je werkstuk wil kan je wel decals gebruiken (even googlen en je vindt hier meer info omtrent). Steentjes heb ik zelf ook nog niet geprobeerd ...

      Verwijderen

Altijd leuk om reacties en feedback te krijgen!

ook leuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...